Håll tungan rätt i mun när du ska sälja fritidshus

Fastighetsmäklare använder sig ofta av uttryck som ”rustik charm”, ”öppen planlösning”, ”bra kommunikationer” och ”arkitektritat” i sina annonser. Många spekulanter och köpare tycker nog att dessa begrepp kan tolkas på lite olika sätt och snarare fungerar som en omskrivning för hur läget egentligen ligger.

Kustnara_Marstrand

Vissa av de här fraserna är verkligen också mer förbryllande än andra. Som till exempel ”sjönära”. En begrepp som används av både spekulanter och fastighetsmäklare i Kungälv eller andra städer, och det oavsett om det är fråga om ett läge nära havet eller en liten sjö. Havs- och kustnära är visserligen också existerande begrepp men de används inte alls i lika stor utsträckning, trots att upplevelsen av kusten och havet i praktiken ju är helt annorlunda än den av sötvatten längre inåt landet.

Ett lustigt fenomen. Och när man kikar närmare på ärendet så står det klart att det finns tydliga riktlinjer för hur och när vissa av formuleringarna ska användas. Se några exempel på detta här nedanför, eller vänd dig till din fastighetsmäklare i Grebbestad för mer information:

Sjö- och strandtomt

Sjö- och strandtomt betyder samma sak och används av fastighetsbranschen för att beskriva en tomt som sträcker sig hela vägen ner till stranden, men där allmänheten också får vistas på strandremsan närmast vattnet. Numera är det vanligt att kommuner omformar sjönära tomter till strandtomter, för att förbättra tillgängligheten för allmänheten.

Sjönära

Riktlinjerna för hur det här begreppet  är ganska ospecifika, men kort sagt kan man sammanfatta det som att en sjönära tomt ligger på promenadavstånd från närmaste vatten. Detta brukar vanligtvis innebära 2-3 minuters promenad.

Sjöglimt

Begreppet sjöglimt, eller sjöutsikt är kanske det mest luddiga begreppet i det här sammanhanget. Även om det skulle kunna tänkas innebära härliga och storslagna vyer så är det faktiskt okej att använda det här ordet så länge den del av tomten som ligger närmast vatten är synlig under vissa förhållanden.

Oavsett vad man väljer att använda för uttryck så är det enkelt att konstatera att fritidshus och tomter nära hav, kust eller sjöar är otroligt populära. Eftersom dessa lägen också har stor inverkan på priset är det viktigt att fundera över vad man som köpare är ute efter. Du som ska köpa eller sälja fritidshus och som har frågor eller funderingar om vad som skulle passa dig bäst kan alltid kontakta Kustnära. De är en erfaren fastighetsmäklare tomt på västkusten med god insyn i Bohusläns fastighetsmarknad.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kustnära.”