KÖPA
KÖPA BOENDE I NORRA BOHUSLÄN
FASTIGHETSMÄKLARENS ROLL:
Enligt lagen skall fastighetsmäklaren tillvarata både säljarens och köparens intressen. Det står också att försäljningsuppdraget skall utföras omsorgsfullt och i enlighet med god fastighetsmäklarsed. Finns fel och brister i den förmedlade bostaden ligger ansvaret normalt på säljare eller köpare. Fastighetsmäklaren förmedlaren försäljningen av bostaden.
VÅRT SPEKULANTREGISTER
- Kontakta oss med dina önskemål så återkommer vi till dig om något passande dyker upp.
Du förbinder dig inte till någonting och vi följer GDPR – dina personuppgifter lämnas inte ut till andra och du kan när som helst höra av dig så stryker vi dig ur registret. - Säljs det många bostäder utan att de publiceras?
Nej, så kallade ”diskreta objekt” är inte vanliga, men de förekommer. Men även bostäder som förbereds för publicering kan säljas innan vi kommer så långt, vi skickar ut tips till vårt spekulantregister i ett tidigt skede. - Vad är ett diskret objekt?
Detta begrepp är typiskt för vårt fikonspråk som vi mäklare inbillar oss att alla förstår. ”Diskreta objekt” är en fastighet eller bostadsrätt som säljaren av något skäl inte vill skall marknadsföras öppet. Det är inte alls lika konstigt som det kan låta – en anledning kan vara att en företagsägare inte vill att det skall uppstå spekulationer som kan påverka företagets börsvärde när hen avyttrar sin privata egendom. Ett annat skäl kan vara att säljaren inte är bekväm med att få bilder på sitt hem publicerade på nätet – detta är inte helt ovanligt när det gäller äldre människors permanentbostad. Då kan det vara en bra lösning att vi jobbar mot vårt spekulantregister och bjuder in de vi vet är intresserade till visningar. Ytterligare en anledning kan var att fastighetens marknadsvärde är mycket svårbedömt och för att inte gå ut med helt fel pris kan man inleda försäljningsprocessen som ett diskret objekt.
LETAR DU TOMT FÖR ATT BYGGA DRÖMHUSET?
Det finns stora fördelar med att bygga sitt drömhus jämfört med att köpa ett begagnat, men det är också många, många fler beslut man måste fatta under processen. Här är en lista på saker som är bra att fundera över i förväg.
- Var vill du bo? Hur ser din budget ut? Högre pris på tomten lämnar mindre utrymme för själva huset – och tvärtom. Prata med din bank tidigt i processen och ta reda på kostnaderna för byggkrediten, det lån man använder under byggtiden. Glöm inte att ta med utemiljön i budgeten, det är inte roligt att bo på en leråker i flera år.
- Vilken sorts utemiljö vill du ha? Berg, gräsmatta eller träd? Utsikt? Möjlighet att odla? Hur ser området kring tomten ut, skall det byggas mer? Att skapa sin drömträdgård är mycket lättare om tomten har rätt förutsättningar och kommer det fler hus runt omkring kanske det förändrar upplevelsen av husets läge.
- Vad får lov att byggas på tomten, finns aktuellt förhandsbesked eller detaljplan som begränsar höjd och storlek? Se till att det stämmer med det du tänkt bygga.
- Vad ingår i priset och vilka kostnader tillkommer? Vatten, avlopp och el i tomtgräns? Är tomten byggklar eller behövs markarbete? Gatukostnad?
- Lösvirkeshus eller prefabricerat kataloghus? Att bygga i lösvirke på plats innebär att det kan vara svårt att uppskatta byggtiden och hur lång tid det tar att få huset tätt. Den stora fördelen med prefabricerade hus är just att de monteras snabbt så att byggnaden blir vädertät fort och risken för vattenskador och likandande minimeras. Blir du förälskad i ett kataloghus brukar inte ändringar av planlösningen vara något problem om du vill anpassa den till dina egna behov.
- Tänk på att huset bör anpassas till klimatförutsättningarna på platsen, på Västkusten innebär det hårda vindar, sol och salt. Ta hjälp av din husleverantör för att få adekvata råd om vad som är lämpligt på just den tomt du tänkt dig. Glöm inte planera för placering av garage eller carport, förråd och eventuell gäststuga även om de inte byggs samtidigt som huset.
- Bygg inte in ditt hus – en dag behövs det ny dränering, nya avloppsrör, takbyte eller annat som kräver att man kan komma till med skylift, grävare eller byggställning.
- Olika typer av entreprenader: totalentreprenad – du ingår avtal med ett företag som tar hand om hela bygget. Generalentreprenad – vanligaste lösningen; du ingår två avtal; ett med husleverantören som leverar husbyggsatsen och ett avtal med byggföretaget som blir ansvarigt för bygget med hjälp av underleverantörer inom t.ex. plåt, VVS, målning och markarbete. Delad entreprenad – kallas även att ”vara sin egen byggherre” eftersom du ingår avtal med var och en av alla inblandade i husbygget. Du är också byggledare på plats och bestämmer när varje moment skall göras, och av vem. Den här varianten kräver mycket tid och kunskap men är utmärkt för dig som tänker vara med och göra en del av arbetet själv.
- Gör en tidsplan. I tidsplanen bör du ha med alla eventualiteter, även var du och din familj skall bo vid eventuella förseningar. Mycket är oförutsägbart när man bygger hus, det kan vara strejker, sjukdom, oväder, askmoln eller andra störningar som försenar bygget.
- Om ditt bygge inte har en godkänd slutbesiktning den 31 december får du betala statlig fastighetsskatt för året efter – om det blir slutbesiktigat i tid blir fastigheten istället befriad från kommunal fastighetsavgift i 15 år. Skillnaden i kronor är stor – planera med goda marginaler.
- Se till att du är rätt försäkrad, prata igenom byggplanerna med ditt försäkringsbolag i förväg. Kolla särskilt att du har ett rättsförsäkringsskydd som ger dig hjälp med kostnader för juridisk hjälp om du råkar ut för en tvist.
- Du bör också ha ett färdigställandeskydd som bl.a. träder in om någon av entreprenörerna går i konkurs. Innan du väljer entreprenörer, kolla om de kommer teckna en nybyggnadsförsäkring på ditt hus – den skall täcka skador som entreprenören eller underleverantörer orsakar.