Tips för dig som vill köpa fastigheter

Fritidshus förknippas ofta med enklare stugor, torp och ”sommarställen” som fungerar som ett slags komplement till det vanliga boendet. Men numera vill allt fler ha tillgång till sitt fritidshus året om och satsar därför på att göra det tillgängligt även under den kallare delen av året.

Genom att förbättra isoleringen, dra in el, värme och vatten så kan ett fritidshus enkelt omvandlas till ett året runt-boende. Perfekt för den som till exempel vill flytta dit på heltid som pensionär.

Du som investerar i fastigheter till salu i Göteborg och väljer att genomföra renoveringar redan i ett tidigt stadie kan också vara säker på att byggnaden förblir i gott skick under lång tid framöver. I samband med hantverksinsatserna är det också bra att passa på att hålla utkik efter följande skador, som annars lätt kan sprida sig och kräva kostsamma insatser:

Hussvamp och mögel
Hussvamp kan vara till stor skada för träbyggnader som snabbt äts upp av svampen. Det bästa sättet att undvika svampröta är att vara uppmärksam på eventuella fuktkällor och att löpande underhålla huset. Fokusera framförallt på att hålla byggnaden torr under hela året och håll noggrann uppsikt över alla inslag av murverk. Hussvampen är nämligen beroende av kalk för att få ordentligt fäste. Om du ska renovera golv eller förstärka med ny isolering bör du också titta efter eventuella tecken på mögel. Sanera vid minsta lilla tecken på tillväxt.

Takläckage
När huset drabbas av akut takläckage är det redan fråga om en omfattande skada. För att slippa en sådan utveckling är det bra att regelbundet, gärna varje vår och höst, kontrollera takets skick både från in- och utsidan. Om du misstänker att skadan redan är skedd bör du ta hjälp av en specialiserad besiktningsman som kan utreda problemen.

Husgrund och dränering
Hus och byggnader utan en fungerande dränering drabbas lättare av fuktskador som i sin tur kan leda vidare till svårhanterliga fukt- och vattenskador. Men hur ska man då veta när byggnaden dränerades senast? Bra tips är att fråga tidigare ägare, eller att utgå från huset ålder. Färg eller puts som börjar släppa är också tecken på att det börjar bli dags för dränering.

Genom att underhålla, och ta hand om ditt fritidshus på rätt sätt så blir det en plats för återhämtning och avslappning under lång tid framöver. För dig med intresse av att köpa fastigheter är det också bra att veta vad man ska titta efter när man undersöker byggnaden.

Användbara tips inför säsongens visningar hittar du här: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GW1a4/stugsasongen-drar-i-gang-har-ar-fallorna . Söker du ytterligare information om fritidshus, säsongs- eller året runt-boende, kan du dessutom kontakta Kustnära fastighetsmäklare.

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kustnära.”