Tre faktorer som påverkar fastighetsförsäljningen

En av de stora fördelarna med fastighetsköp är att de allt som oftast innebär en investering. Om man aktivt vill se till att öka en fastighets värde så är renovering ett bra sätt, men det finns också andra faktorer som direkt inverkar på marknadspriset.

Fundera snabbt över vad som bidrog till att du valde att investera i just ditt fritidshus. Var det dess geografiska läge? Närheten till skog, hav eller snarare till en ort med affärer och goda kommunikationsmöjligheter? Har du barn eller barnbarn så kanske deras fritidsintressen också kom att påverka ditt köpbeslut? Eller, var det kort och gott huset i sig självt och dess potential som gjorde att du slog till?

Anledningarna kan vara många, väldigt få och också väldigt olika beroende på vilken köpare det är fråga om, och vilken fastighet de är intresserade av. Om man ska sammanfatta några av de allra vanligaste faktorerna så är dock följande en bra start:

Läge

När du talar med en mäklare på Västkusten angående försäljning, köp eller värdering av till exempel ett fritidshus så kommer de garanterat att nämna betydelsen av fastighetens läge. Hur huset ligger i förhållande till städer, tätorter, kommunikation, apotek, mataffär samt vatten, skog och rekreation är nämligen helt avgörande. Den närmsta omgivningen är också en viktig faktor, och om det till exempel finns högljudda industrier i närheten så kan det direkt inverka på värdet.

Storlek

Ett hus storlek hänger direkt samman med dess värde. Ju mer yta desto mer kostar det, och liksom alltid när de gäller fastigheter så anges husets storlek i kvadratmeter. Till detta hör naturligtvis också storleken på en eventuell trädgård eller tomt. Konsultera gärna din lokala mäklare i Bohuslän för mer information om värdet i inom- och utomhusytor.

Skick

En byggnads skick är inte det viktigaste när det kommer till värderingen av en fastighet, men det påverkar ändå i viss grad. På grund av det är det alltid viktigt för den som planerar att sälja sitt fritidshus att faktiskt lägga ner tid och energi på att renovera och åtgärda rena fel. Extra viktigt är det att åtgärda trasiga tak som läcker in, mögel eller fuktiga utrymmen som exempelvis källare. Det är värt att lägga ner tid och pengar på dessa bekymmer eftersom de annars kan bidra till att huset blir svårt att få sålt.

Du som planerar att sälja ditt fritidshus i Bohuslän kan börja med att värdera din fastighet med hjälp av Kustnära. De är en kunnig och erfaren fastighetsmäklare på västkusten som tryggt kan guida dig genom din försäljning. Kontakta dem redan idag!

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Kustnära”